Aika : 35min
Ainesosaluettelo:
6 dl kaurasuurimoita (esim. Riihipuodin)
n. 2,5 litraa vettä
2dl hernerouhetta
3 luomusipulia
reilusti (noin 2-3l) tuoretta herkkutattia, suppilovahveroita tai kanttelleja
TAI puolisen litraa kuivattuja suppilovahveroita
2 dl luomuvalkoviiniä
200g Parmesano-juustoa
vuorisuolaa
Ohje:
1. Kiehauta noin puoli litraa vettä ja sekoita se hernerouheeseen. Lisää luomukasvisliemivalmiste tai ripaus vuorisuolaa. Tarvittava veden määrä vaihtelee, mutta lisää vettä ensin noin neljä desiä, sekoita ja odota hetki. Jos taikina muuttuu niin jäykäksi, että sitä on vaikea sekoittaa, lisää nestettä niin, että rouhetaikina on sekoitettavissa. Liian jäykkä taikina jää helposti klimppeihin.
2. Pilko sipulit ja kuulota.
3. Pilko peratut sienet ja lisää joukkoon. Sieniä saa olla maun mukaan, mutta mielummin reilusti. Sienethän kutistuvat paistaessa. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, kuten emäntä yleensä, murustele ne käsissäsi sipulien joukkoon.
4. Lisää kaurasuurimot pannulle ja kuulota pari minuuttia.
5. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa.
6. Lisää noin 2 litraa vettä ja anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut ja suurimot pehmenneet.
7. Viitisen minuuttia ennen keittämisen lopettelua lisää rouhetaikina. Varmista ennen lisäämistä, että taikina on notkeaa, eikä jää klimppeihin.
8. Tarkista maku ja suolaisuus sekä lisää halutessasi ripaus mustapippuria. Emännän kokemuksesta jos tämän kauratto-risoton antaa vetäytyä vielä 15 minuuttia, sen maku paranee entisestään.
9. Tarjoile reilun Parmesano-raasteen kera.