ILMAINEN TOIMITUS LOPPUU TÄNÄÄN

Lammastalous on Suomessa ajautunut kriittiseen pisteeseen ja alalle on julistettu hätätila. Myssyfarmi ainoana suomenlampaan villaan keskittyneenä valmistavana yrityksenä sekä villa-alan mielipidejohtajana kokee velvollisuudekseen nostaa kissan sijaan lampaan pöydälle. Suomen Lammasyhdistys on marraskuun alussa Lammaspäivillä julistanut alalle HÄTÄTILAN ja pe 8.11. julkaissut asiasta tiedotteen, joka nopean noteerauksen jälkeen painui mediassa unohduksiin. 

Mitä hätätila tarkoittaa?

Suomessa karitsanlihantuotanto on laskenut hurjat 30 prosenttia viidessä vuodessa, ja omavaraisuusaste on vajonnut 60 prosentista noin 45 prosenttiin. Tuotanto on saavuttanut kriittisen pisteen.

Rajun tuotantomäärän laskujen vuoksi koko lammasketju aina lammastiloilta teurastamoihin, nahkajalostajiin, kehräämöihin - ja meihin jatkojalostajiin on uhattuna. Uhattuna on myös kansallisaarteemme ja alkuperäisrotumme suomenlammas, joka ainutlaatuiselta geeniperimältään poikkeaa huomattavasti mistään muusta lampaasta. Unohtaa ei sovi myöskään uhanalaisia lajeja, jotka voi pelastaa vain laidunnus.


Mikä on vialla?

1. Hallinnolliset kulut ovat räjähtäneet 

Hallitus­ohjelman vastaisesti yhä kohoavat hallinnolliset kustannukset ja tiukkeneva säätely uhkaavat alkutuotantoa ja yrityksiä: eläinrekisteri-, elintarvikehuoneisto-, lihantarkastus- ja valvontamaksut rasittavat yritysten jo valmiiksi heikkoa taloustilannetta entisestään. Valvon­tojen määrä tulisi suhteuttaa toiminnan laajuuteen ja riskeihin nykyistä paremmin. Hallinnolliset kulut tuotettua lihakiloa kohti ovat kohtuuttoman korkeat. 

2. Keskeisiä tukia on leikattu rajusti

Kaikkia keskeisiä lammastalouden tukia on lei­kattu samalla kun tuotantokustannukset ovat kohonneet. Näistä keskeisin on perinnebiotooppien tuki, joiden tukiehtoja on tiukennettu ja olemassa olevista pinta-alatuista tippui 18% vuonna 2023.Perinnebiotooppien hoito on monelle lammastilalle päätuotantosuunta ja pinta-alojen leikkaus johtaa välittömään eläinmäärän leikkaukseen liki samassa suhteessa. Laidunnus on ainut keino säilyttää lukuisat äärimmäiset uhanalaiset lajit luonnossa. 

3. Markkinatilanne leikkaa kulutusta

Tuottajahinnat ovat onneksi viiden vuoden aikana hieman nousseet, mutta ne eivät vastaa inflaation tuomaa yleisten kustannusten kasvua tai eivät riitä kompensoimaan alentunutta kannattavuutta. Lisäksi kuluttajien alen­tuneen maksukyvyn vuoksi kuluttajamarkkinoilta on vaikeaa saada sitä hintaa, joka kattaisi ketjun kulut.

4. Petovahingot ajavat tiloja lopettamaan

Petojen yliote lammastiloista on yksi keskeisimmistä juurisyistä hätätilan taustalla. Se heikentää kannattavuutta ja uhkaa alkuperäisrotujen geenipoolia sekä lammastalouden kiinnostavuutta tuotantosuuntana. Petovahinkojen aiheuttama henkinen kuormitus johtaa yhä useammin tuotannosta luopu­miseen. Keinoja suojella karjaa inhimillisin kustannuksin ja työmäärin ei yksinkertaisesti ole.

 

Mitä kriisi on jo aiheuttanut?

Eläinmäärän tippuminen 30% on jo aiheuttanut välittömiä seurauksia.Suomen viimeinen lampaantaljoihin keskittynyt nahkamuokkaamo on lopet­tamassa juuri toimintansa, ja viimeinen lampaan nappanahkoja muokkaava yritys hakeutui konkurssiin. Kehräämöiden ja meidän jatkojalostajien tilanne on haasteellinen. Myös pienteurastamot ovat uhattuina valvontamaksujen noustessa ja eläinmäärien tippuessa. 

CAP-suunnitelma ja biodiversiteettistrategia painottavat ympäristötoimia, joiden ylläpitämisessä lammas on keskeinen eläin. Yhden Suomen uhanalaisimman luontotyypin, perinne­biotooppien, hoitoon keskittyneiden ympäristösopimusten tulkinnat ovat kuitenkin kiristyneet voimakkaasti. Tämän takia luonnonlaidunten määrä laskee, vaikka Suomi on sitoutunut lisäämään laitumia luontokadon hillit­semiseksi.

Myös ainutlaatuisten alkuperäisten lam­masrotujen säilytys ja geenipoolin turvaami­nen on uhattuna lammasmäärien laskiessa rajusti. Kaikki kolme alkuperäisrotuamme, suomenlammas, kainuunharmas ja ah­venanmaanlammas, ovat vaarassa. Tämä siitä huolimatta, että alkuperäisrotuisten eläinten säilyttäminen osana maataloustuo­tantoa on kansainvälisiin sopimuksiin poh­jautuva kansallinen velvollisuus.

Lammas on erinomainen huoltovarmuuseläin, joka tuottaailman väkirehualihaa, villaa ja taljoja. Nyt lammassektorin suunta on päinvastainen nykyisen huolto­varmuustarpeemme kanssa.

Mitä pitää tehdä? 

Hätätilajulistuksensa myötä lammasketju edellyttää päättäjiltä välittömiä toimia suomalaisen lammastalouden pelastamiseksi! 

Myssyfarmin yhtiöjärjestykseen on kirjattu, että yrityksemme tehtävä on suomalaisen maatalouden alkutuotteiden jatkojalostus, tuotteistus, myynti ja markkinointi. Meidän tehtävämme ja velvollisuutemme on myös alan puolustaminen ja näkyvyyden saaminen asialle kaikkien tuhansien Myssy-ystävien keskuudessa.

Jos suomalaisen lampaan asia on sinulle tärkeä, voit parhaiten auttaa meitä jakamalla tätä viestiä omissa kanavissasi. Save the Finnsheep!

Myssyfarmin puolesta,

Anna Rauhansuu, toimitusjohtaja

Lähde: Suomen Lammasyhdistyksen tiedote 8.11.2024



Myös News

Myssy Knitting Club starttaa to 21.11.!
Myssy Knitting Club starttaa to 21.11.!

Myssy Knitting Club livenä nyt Turussa ja Pöytyällä - tule mukaan!
Jatka lukemista
Viides Finn Fashion Friday koittaa 22.-24.11.
Viides Finn Fashion Friday koittaa 22.-24.11.

On aika juhlia ennätysmäärällä osallistujia!
Jatka lukemista
Uusinta tutkimustietoa kylmäuinnin mielenterveysvaikutuksista!
Uusinta tutkimustietoa kylmäuinnin mielenterveysvaikutuksista!

Jatka lukemista

Pysy lämpimänä. Tilaa uutiskirjeemme!