Myssy on aidoin ja luonnollisin villapäähine mitä maa päällään kantaa. Niitä käyttävät ihmiset, jotka eivät tunne tarvetta olla kuin muut. Tuote on tehty tavalla, joka ei sovi mihinkään lokeroon. Tässä tarinassa totuus on taruakin ihmeellisempää.
Se oli Janne, entinen ammattipurjelautailija, joka neuloi ihka ensimmäisen Myssyn. Tarpeeksi itsepäinen kun on luonteeltaan, oppii sitä isokin mies neulomaan moisen omin käsin. Vuosien reissuelämän jälkeen Janne asettui maailmanmatkoiltaan takaisin kotiin Pöytyälle ja rakastui Annaan, samalla kylällä syntyneeseen suunnittelijaan.
He asettuivat vanhalle sukutilalle, saivat neljä lasta ja päättivät että kaikki mitä tilalla tuotetaan on aitoa ja luonnonmukaista. Anna halusi luoda Myssystä muotimerkin, jolla ei ole mitään tekemistä muodin kanssa sellaisena kuin se tunnetaan.
He hankkivat maailman hienointa villaa tuottavia harvinaisia suomenlampaita ja paikallinen kehräämö kehräsi langat. Janne ja Anna kutoivat minkä ehtivät, mutta mikään ei riittänyt Myssy-ystävien kasvavaan kysyntään.
He tarvitsivat apua, ja tekivät niin kuin maalla tehdään: kääntyivät naapureiden puoleen. Naapurista löytyivät ensimmäiset mummot, jotka tulivat apuun ja tarttuivat puikkoihin rautaisella ammattitaidolla.
Tänään Myssyjä myydään 16 maassa ja listalla on tunnettuja tavarataloja ja konseptimyymälöitä. Silti jokainen Myssy on edelleen paikallisen Myssymummon paikallisesta villasta käsinneuloma. Jokaisen Myssyn aitouden on varmistanut mummo omalla nimikirjoituksellaan.
Pöytyästä ei ole tullut uutta Pariisia, mutta ne pariisilaiset kuitenkin ostavat pöytyäläisiä Myssyjä. Kenties siksi, että jokainen Myssy on ainutlaatuinen yksilö, joka saa sinut näyttämään juuri sinulta itseltäsi, eikä keneltäkään muulta.
Kun ihminen haluaa haluaa jättää kaikki Hawajin surffirannat tai Helsingin humun ja palata Pöytyälle viljelemään maata, on kyse kutsumuksesta. Kyseessä on arvovalinta, jota valtavirta pitää poikkeavana - mutta joka on trendinä vahvistumaan päin.
Myssyfarmin luova johtaja Anna on luonut aiemman uransa mainostoimistossa vaihtaen kaupunkielämän vuonna 2009 emännän kunnioitettuun rooliin. Vaikka Annalla on vahva tunne siitä, että hän kuuluu Pöytyälle ja hän näkee itsensä osana sukupolvien ketjua, on hänelle yhtälailla tärkeää säilyttää yhteys maailmalle.
Suunnittelijana Annan työtä ohjaavat ylisukupolvisuus, kotiseuturakkaus ja maalainen elämäntapa. Luonto on hänelle energian lähde, ei inspiraation lähde. Suurin inspiraation lähde ovat tinkimättömästi omia unelmiaan keskellä-ei-mitään toteuttaneet ihmiset - toiset ulkopuoliset. Myssyt ovat sekoitus uutta ja vanhaa, perinteisiä menetelmiä ja nykyaikaista muotokieltä. Myssyn visuaalinen maailma kumpuaa maalaisen ja urbaanin elämäntavan vastakohtaisuudesta, niiden yllättävästä sekoittumisesta.
Ollaan sitten maalla tai kaupungissa, seuraa Annaa voimakas ulkopuolisuuden tunne - sitä ei kuulu täysin joukkoon missään.
Myssy = Aidosti luonnonmukainen villapäähine, jollaista et ole nähnyt koskaan aiemmin.
Isäntä = Itse viljelijä. Meidän tapauksessamme Janne, jonka käsistä koko konsepti on lähtöisin.
Emäntä = Maatalon valtijatar. Meidän tapauksessamme Anna, luova designeri.
Lammas = Meidän tapauksessamme vapaasti laiduntava luonnonmukainen suomenlammas, jonka villa on ennennäkemättömän pehmeää.
Myssymummo = Paikallinen eläkeläisrouva. Äärimmäisen lämminsydäminen ja kädentaidoissaan ennennäkemätön.
Pöytyä = The Paikka. Saattaa ulkopuoliselle näyttää ei miltään, keskellä ei mitään. Mutta meillä on täällä kaikki mitä tarvitaan maailman hienoimpien Myssyjen valmistukseen.