Suomalainen suomenlampaanvilla, tuo Myssyjen upea raaka-aine puhutti kun Myssyfarmille kokoontui toistakymmentä lampuria tai muuten vain villasta kiinnostunutta kehittämään taitoja villan lajittelussa.
Päivän teemana oli erityisesti perehtyä suomenlampaan villan lajitteluun. Villojen oikeanlainen lajittelu on tärkeä työvaihe ennen lankojen kehruuta kun aikaan pyritään saamaan ensiluokkaista, pehmeää ja kiiltävää hahtuvalankaa. Kerinnän jälkeen villat lajitellaan ja puhdistetaan, siitä kerätään irtoroskat ja liian lyhyet, takkuiset tai likaiset villat poistetaan joukosta. Villa myös luokitellaan laadun mukaan 1. tai 2. luokkaan. Lajittelu yhteistyössä ammattilaisten kanssa on opettavaista. Osallistujat saivat hyvän tuntuman siihen, millainen villa on laadukasta ja miten lajittelua kannattaa käytännössä tehdä. Virtain Villan kehräämöyrittäjä Ari Lehtonen piti valkoisen villan keltaisuutta suurimpana ongelmana valkoisen langan teossa. "Tämä on tärkeää oppia lampureille. Kuten huomattiin, moni osallistujista heittää liian hyvää villaa kokonaan pois, lika esimerkiksi ei ole este, sillä villan pesussa lika sulaa pois. Oikealla lajittelulla saadaan arvokasta villaa enemmän käyttöön. “ Totesi Myssyfarmilta Mari Rintala tapahtumassa.
Työpaja oli osa Suomalainen villa hyötykäyttöön, VILLA-hanketta, jota toteuttaa ProAgria. Myssyfarmi on yksi hankkeen yrityskumppaneista. Asiantuntijoina paikalla oli ProAgria Etelä-Suomen lammasneuvoja Kaie Ahlskog sekä kymmenien vuosien kokemuksen villasta työssään saaneet Ari ja Anne Lehtonen Virtain Villasta.
VILLA-hanke on ProAgria Etelä-Suomen ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan yhteinen hanke, jonka sydämessä on luonnollisesti villa. Hanketta toteutetaan 1.8.2021-31.12.2022.