ILMAINEN TOIMITUS LOPPUU TÄNÄÄN

Ensimmäiset SM-kisat käytiin hyvässä hengessä:
Neulonnan tuore Suomen Mestari on Sanna Palkén Kaarinasta!

Kärkikymmenikkö (kuva: Kalle Ryökäs)

Lauantaina 26.8. Pöytyällä miteltiin järjestyksessään ensimmäisissä Neulonnan SM-kilpailuissa ja ensimmäisen Suomen mestaruuden voitti selvin pistein tiukassa kamppailussa Sanna Palkén. SM-kilpailuiden tunnelma oli jännittynyt, mutta rento ja myös huumori kukki kisaajien keskuudessa. Yleisöä riitti koko kisojen ajan ruuhkaksi asti. Kilpasarjassa oli täydet 50 osallistujaa. Maaliin pääsivät osallistujista kaikki, eikä yhtään suoritusta jouduttu hylkäämään.

Kuva: Kalle Ryökäs

“Tuntuu tietysti mahtavalta” kommentoi tuore Suomen Mestari Sanna Palkén, joka sai Muffi Myssynsä valmiiksi ajassa 1.08.45 ja pistein 94. Hän on oppinut neulomaan ala-asteella ja neulonut omien sanojensa mukaan aktiivisesti 20 vuotta. Entä oliko voitosta etukäteen aavistusta? “ Kyllä oli. Katsomaan tullaan ja voittajana lähdetään, oli periaatteeni”, hän hymyilee. Pientä etuä Palkén sai istumapaikastaan, sillä hän kertoo havahtuneensa edellä istuneen ja kilpailussa toiseksi sijoittuneen neulojan poimiessa sakset käteensä. Tällöin hän tiesi loppusuoran olevan edessä ja otti sprintin. Kilpailussa toiseksi tuli Inkeri Länsikivi Hyvinkäältä pistein 90 ja ajassa 1.09.30 ja kolmanneksi Tea Laine Tampereelta pistein 90 ja ajassa 1.14.22. Kärjen välinen kilpailu oli tiukka, ero kärjessä syntyi lopulta muutamista sekunteista ja tyylipisteet ratkaisivat sijat kärkikymmenikön, sillä itse kilpailutyöstä annetut pisteet vaihtelivat huomattavasti. Kilpailussa voittava aika toi 75 pistettä ja työn jäljestä sai maksimissaan 25 pistettä. Voittaja kuittasi palkinnoksi kilpailusta liki 500 euron arvosta lankaa. “Luultavasti neulon ainakin tyttärelleni villapeiton talveksi” kertoo tyytyväinen Palkén. Hän on siviiliammatiltaan koneautomaatioinsinööri ja häntä kannustamassa olivat myös 5kk vanha tytär Iina Aho, sekä vanhemmat Jari ja Marja-Liisa Palkén. Toiseksi tullut eläkeläinen Inkeri Länsikivi oli tyytyväinen sijoitukseensa ja kertoo suurimman yllätyksen olleen kilpailupuikkojen ja langan tuntuma, paksut puikot ja lanoliinipitoinen lanka kun eivät luistaneet sukkalangan tapaan. Hän kertoo kiertävänsä neuletapahtumia ystäviensä kanssa ja nytkin kisaseurueena oli aikanaan Hohtoneulonnan kilpailusta tulleet ystävät. Myös kolmanneksi tullut tamperelainen ajoneuvoasentaja Tea Laine oli innoissaan kokemuksesta ja sijoituksen tulleen yllätyksenä. Laineen tyylipisteet olivat kärkikymmenikön toiseksi parhaat, ja ne nostivat hänet mitalleille.

Kisassa oli hyvä tunnelma! (kuva: Kalle Ryökäs)

Tuomariston mukaan kilpailutöiden laatu oli hyvä, mutta etenkin kärjen osalta vaihtelua oli enemmän. Kaikki osallistujat neuloivat tismalleen samasta langasta ja samoilla välineillä saman tuotteen, Myssyfarmin myydyimmän klassikon Muffi Myssyn. Osan kilpailijoista työssä käytetty paksut ja lyhyet 9mm puikot yllättivät, sillä etenkin sukanneulojille ne olivat poikkeukselliset.. “Tätä kyseistä tuotetta olemme arvioineet joitakin kymmeniä tuhansia kappaleita ja se on neulontatyönä erittäin helppo, joten se oli selkeä valinta ensimmäisten SM-kilpailujen neulontatyöksi”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Iryna Shvets. Neulontateknisenä asiantuntijana tuomaristossa toimi Myssyfarmilla tuotantoa johtava Mari Rintala ja kolmas jäsen oli konkarimummoksi kutsuttu Marju Helander, jolla on Myssymummoutta edeltävältä uraltaan vahva yrittäjätausta ja yli 1600 neulottua Muffi Myssyä takana.
Mutta välillä piti ottaa vähän vakavamminkin. (kuva: Kalle Ryökäs)

Kutsuvierassarjassa neuloi Myssymummojen parhammistoa sekä paikallisten kuntien, urheiluseurojen sekä yhdistysten edustajia. Heistä ylivoimaiseen voittoon neuloi Pirkko “Pirre” Frey samalla ajalla 1.08 kuin kilpasarjan voittaja ja täysillä tyylipisteillä. Kutsuvierassarjan paras osallistuja järjestäjän lähipiirin ulkopuolelta oli pöytyäläinen stylisti ja kunnanvaltuutettu Outi Broux. Kilpailujärjestäjä pitää upeana saavutuksena sitä, että kaikki osallistujat saivat työnsä valmiiksi. Sekä kilpasarjan että kutsuvierassarjan kasvattaminen seuraavalle vuodelle kuuluu järjestäjän tavoitteisiin, nyt valtakunnallisesti tunnetut paikalliset olivat ehtineet buukata jo kalenterinsa täyteen kilpailupäivänä - tai sitten jännitys kasvoi turhan suureksi.

Kutsuvierassarjan osallistujia: toiseksi sijoittunut Outi Broux ja Pöytyän kunnan edustaja Annukka Tolkki. (Kuva: Kalle Ryökäs)

“Kilpailujen suosio yllätti meidät, vaikka tottakai toivoimme jotain tällaista. Koimme että meillä on osaaminen tällaisen puhtaasti neulonnan nopeuteen ja tyylipuhtauteen keskittyvän kilpailun järjestämiseen. Olemme todella tyytyväisiä ensimmäisten kisojen sujumiseen, sillä tärkeää on jättää tästä positiivinen kokemus.” kertoo kilpailujen järjestelyistä vastannut Myssyfarmin toimitusjohtaja Anna Rauhansuu. Etenkin sää jännitti etukäteen tilojen ollessa rajalliset. “Koska kilpailulla oli näin vahva tilaus ja yhteistyökumppanimme Pöytyän kunta, Fiskars ja Addi lähtivät mukaan innolla, harkitsemme ensi vuodelle tapahtuman kasvattamista ja kilpailun järjestämistä paikallisessa kylätalossa osallistujamäärän kasvattamiseksi ja järjestelyjen sujuvoittamiseksi. Ehkä tässä pitää perustaa paikalliseen urheiluseuraan uusi jaos?”, hän hymyilee.