ILMAINEN TOIMITUS LOPPUU TÄNÄÄN

Lauri Tilkanen harvinaisissa kuvissa kotitilallaan Pöytyällä

Myssyfarmin Farmesterit –malliston tuorein kasvo on oman kylän poika, näyttelijä Lauri Tilkanen, jolta vanhan Valmetin käynnistys sujuu edelleen, vaikka silmät ummessa. Maatilalähtöisen designyrityksen kasvoina on totuttu näkemään paikallisia maanviljelijöitä, joiden sarjaan Tilkanen muodostaa poikkeuksen – vai muodostaako?

Ensi kerran vuonna 2015 julkaistun malliston tarinan mukaan Farmesterit* ovat maalla asuvia edeltä kävijöitä, jotka tuottavat kaupunkilaisten ruoan. Sanoman ytimessä ovat avarakatseisuus, ylpeys omasta tekemisestä sekä vastakkainasettelun välttäminen: ”Aito Farmesteri ei halua rakentaa aitoja maaseudun ja kaupungin välille, vaan pikemminkin toimia linkkinä niiden välillä ja nauttia molempien hyvistä puolista.” Tähän toimenkuvaan juuristaan ylpeä Tilkanen sopii kuin nakutettu. Helsingissä vietetyn vuosikymmenen jälkeen hän kokee edelleen olevansa enemmän maalainen kuin kaupunkilainen, mutta tarvitsevansa molempia.

Tilkanen on kotoisin vuodesta 1730 suvulle kuuluneelta Tilkasten tilalta, joka sijaitsee Karinaisten Tilkasissa. Tällaista taustaa vasten on kenties mahdotonta muuttua koskaan vaikkapa helsinkiläiseksi. Lauri kasvoi pienestä pitäen maatilan töihin, joita hän on saanut kasvukaudella paiskia vielä tällä vuosikymmenelläkin. Vanhan Valmetin nouto kuvauksiin tallista sujui rutiinilla, josta näkee, että kyntöhommia on tullut tehtyä. Jokaisen Farmesterin nimikkomyssy kantaa joko kotitilan tai vaikkapa lempitraktorin nimeä – ja tässä tapauksessa se on tietysti ”Tilkanen”.

Farmesterit-mallisto sai kimmokkeensa takavuosina siitä, että miten ihmeissään ja inspiroituneita Kellobaarissa samassa pöydässä lounastaneet kaupunkilaiset olivat siitä, että Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu oli ”oikea maanviljelijä”. Ruokatuotteitaan kaupunkiin ajaneelle Jannelle sinänsä arkisessa lounastilanteessa olevaa latausta ”maajussista hipsteribaarissa” oli hyödynnettävä: Ammattiylpeydestä ja avarakatseisuudesta syntyi mallisto, jonka kasvoina ovat aiemmin poseeranneet työstään ylpeät paikalliset maatilayrittäjät.

”Muistan aina, miten Lauri Teatterikorkeakouluun päästyään sanoi paikallislehden haastattelussa, että täältä Pöytyältä on mahdollisuus ponnistaa ihan mihin vain itse haluaa. Maailma on avoinna. Tämä oli ja on tismalleen sama, miten itse ajattelen”, kertoo Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu ajatuksiaan siitä, miksi alun perin päätyi kysymään Tilkasta kuviin. ”Oli ilo havaita, että kotitila ja –kunta ovat Laurille edelleen mahdollisuuksien paikka. ”, Anna jatkaa.

Tilkasten kylä on Laurille sielunmaisemaa, jossa ladata akkuja. Hän on aiemmin lehtihaastatteluissa avoimesti kertonut haaveilevansa kotitilan jatkamisesta. Ajatus maalle muutosta saa edelleen hymyn Farmesterin kasvoille.

Tutustu Farmesters-mallistoon!


Pysy lämpimänä. Tilaa uutiskirjeemme!