ILMAINEN TOIMITUS LOPPUU TÄNÄÄN

Blogisarjassamme tutustumme Myssyvillan tuottajiin ja tuomme tekijät suomenvillan takana esiin.

Kuka olet ja mikä on lammastilanne nimi?

Olen Jarmo Latvanen Tolvilan kartanon lammastilalta, Akaasta. Tilamme on luomutila ja alkuperäisrotutila. Meillä kasvaa suomenlampaita.



Milloin ja miksi olette alkaneet lammastilallisiksi?

Meidän ensimmäiset omat lampaat tulivat tilalle vuonna 2007. Sitä ennen oli naapurin pieni lammaskatras ollut laiduntamassa perinnebiotooppia. Ihastuin suomenlampaisiin, sillä ne ovat monipuolisia ja upeita eläimiä. Siitä se lampaiden kasvatus lähti sitten lapasesta, niin paljon olin myyty tälle rodulle.

Alkuperäisrodulla on jotain alkukantaista mukanaan, ja eläimessä näkee sen pitkän rotuhistorian. Tilamme alueella on ollut asutusta noin 7000 vuoden ajan, ja siitä syystä tuntui myös luonnolliselta valita juuri alkuperäisrotu. Todennäköisesti sellaisia on täällä kasvatettu jo paljon ennen meitäkin.

Tolvilan lammastilan karitsoja

Mitä muuta tilalla tehdään?

Lampaiden kasvatuksen lisäksi tilallamme viljellään luomuviljaa ja nurmea sekä hoidetaan perinnebiotooppeja.

Millainen on lampurin tyypillinen päivä tähän aikaan vuodesta?

Nyt on syksy, ja lampaamme ovat vielä hetken aikaa laitumella. Meillä on juuri alkamassa kerinnät, joiden ajaksi lampaat tuodaan sisälle lampolaan, mutta ne pääsevät vielä takaisin laitumille, sillä kelit ovat vielä varsin suotuisat laiduntamiseen.

Astutusryhmät on juuri tehty; eli pässit ovat hommissa, jotta karitsoinnit tapahtuvat helmikuussa. Eläimet kierretään ja tarkastetaan joka päivä laitumilla. Tällä hetkellä meillä on eläimiä kahdeksalla eri laitumella.

Tällä hetkellä valmistellaat myös lampoloita sisäruokintakautta varten, ja hoidetaan tilan muita töitä. Syyskaritsoinnit alkavat muutaman viikon päästä. Sitäkin varten valmistellaan paikkoja. Välillä lampuri sitten piipahtaa
tilamyymälässämme myymässä lankoja, ja toki tilamyymälän aukioloaikoina
olemme siellä sitten yhdessä emännän kanssa.

Mikä lammastilallisuudessa on hauskinta/haastavinta?

Hauskinta on eläinten kanssa touhuaminen, niiden tarkkailu ja niiden vuorovaikutuksen tutkiminen. Uuden elämän syntymisen näkeminen ja tarvittaessa siinä auttaminen on minusta myös mukavaa ja palkitsevaa. Haastavinta on se valtavan iso työmäärä, joka kaikesta tilanpidosta tulee seitsemäksi päiväksi viikossa.

Miksi suomenlampaan villantuotanto on tärkeä asia?

Suomenlampaaan villa on ainutlaatuinen tuote. Siinä jalostamattomuudessa on jotakin luonnon vuosisatojen tuomaa viestiä ja viisautta. Suomenlampaan villan pehmeys ja kiilto pysähdyttää joka päivä uudelleen.

Miten karitsat nimetään?

Meillä syntyy vuosittain noin 300 karitsaa, niitä ei pääasiassa nimetä lainkaan, sillä numerotunniste toimii nimenä. Erityistapaukset saavat nimen. Ne ovat sellaisia, joita esimerkiksi pulloruokitaan jostain syystä tai joiden kohdalla sattuu jotakin erityistä. Viime kesältä meille esimerkiksi jäi Pullo-Pirkko, joka tuli jostain syystä emänsä hylkäämäksi. Sitä jouduttiin pulloruokkimaan 6 viikkoa useasti päivässä.

Tästä seurasi se, että se leimautui ihmiseen, ja meillä oli kova työ saada opetettua sille lammasmaista käyttäytymistä. Yhä Pullo-Pirkko tulee ensisijaisesti ihmisen luokse laitumella, ja on välittömässä läheisyydessä hoitajan kanssa. Tulisi varmasti meille sisällekin ja saunaan, jos hänelle ovi avattaisiin. On kuitenkin tärkeä muistaa, että lampaan elämäntehtävä on oppia seuraamaan laumaansa.

Lue lisää:

Tolvilan Kartano


Pysy lämpimänä. Tilaa uutiskirjeemme!